En resa till Indien – Del 2 – Hanuman Gadh

När vi planerade vår resa till Indien, det vill säga vi som driver denna sida, Tobias och Magnus Ahlberg, ville vi båda besöka Kainchi Dham. Det är det ashram som är mest förknippat med den indiska gurun Neem Karoli Baba, även känd som Maharaj-ji. Den guru som amerikanen Richard Alpert, eller Ram Dass, gjorde känd för västvärlden. Det var där Ram Dass och andra västerlänningar som Krishna Das spenderade mycket av sin tid när de besökte Neem Karoli Baba under 60- och 70-talen, och det var dit vi först åkte när vi kom till den lilla staten Nainital uppe i Himalyabergen. Kainchi Dham ligger bara någon mil ifrån staden och du kan läsa om våra besök där här: En Resa Till Indien – Del 1 – Kainchi Dham

Vi båda har länge känt en stor dragning till Maharaj-ji, framförallt den villkorslösa kärlek han visade mänskligheten. Han hade inga stora komplexa läror utan höll det enkelt. Älska människor, ge människor mat och minns Gud. Det var hans lilla, men ändå så stora lära. Ofta svarade han frågor med ”Sub ek,” allt är ett. Mycket mer än så behöver man inte veta för att komma till Gud.

Så man kan säga att Kainchi Dham var en av de största anledningarna till att vi reste till Indien. Vi ville dock även besöka några andra platser i området som vi kände en dragning till, men den plats vi här ska beskriva lades egentligen till på vår besökslista mest för att den låg nära Nainital och vi hade tid över. Ingen av oss visste särskilt mycket om platsen eller kände någon speciell dragning dit.

Strax utanför Nainital ligger det första templet som Neem Karoli Baba etablerade, Hanuman Gadh. Vi visste att det fanns fler tempel än Kainchi Dham där Maharaj-ji och hans följare vistades i till och från och tänkte att detta ställe kunde vara kul att besöka när det ändå låg så pass nära vårt hotell. Vi hade inga föreställningar om hur det kunde se ut då vi inte hade sett några bilder på platsen innan eller läst särskilt mycket om det.

Templet ser utifrån inte ut som så mycket. Man ser mest bara murar och en ingång, men väl inne i templet möts man av en förtrollande vacker miljö. Det första man möts av är en stor majestätisk staty på Hanuman, den indiska apguden som förknippas med Maharaj-ji, en avbild som med en gång leder dig in i vördnadens rum.

Templet var också mycket större än vad vi förväntat oss och ligger vackert till uppe i bergen med utsikt över dalen. Medan vi gick runt vaggades vi snabbt in i en stilla harmonisk frid inombords. Templet var en plats långt mycket vackrare än väntat. Det var kärlek vid första ögonkastet. Vi strosade runt medan våra leenden växte. Det var en plats där Maharaj-jis närvaro var stark.  En plats vi vill återvända till fler gånger. Hanuman Gadh överträffade med råge alla de förväntningar vi hade haft innan.

Det vackraste rummet i templet är där Maharaj-jis avbild står. Ett vackert inrett rum med tavlor på Maharaj-ji längs väggarna och en staty på honom längs fram. Grinden in till rummet var stängd, men en av tempelskötarna släppte in oss och sade att vi gärna fick sjunga kirtan där inne. Vi klev in, visade vår vördnad för Maharaj-ji, och satte oss sedan ner framför murtin, statyn på Maharaj-ji. Vi mediterade en stund sedan sjöng vi Krishna Das bön till sin guru, den vackra ”Om Namo Gurudev.” Tiden suddades ut, kärleken flödade in i oss. Och tacksamheten. Efter en tid bugade vi återigen för denna stora man och påbörjade vår promenad tillbaka till hotellet.

Samma kväll när vi åter var tillbaka på hotellet såg vi från vår balkong hur man sköt fyrverkerier från Hanuman Gadh. Det visade sig vara för att fira Ram Dass födelsedag som råkade sammanträffa med dagen för vårt besök. Plötsligt blev det väldigt tydligt för oss hur viktig Ram Dass varit för templen i området och hur vördad han är av människorna där. En djup tacksamhetskänsla infann sig för att han fört oss dit. Att han visat vägen för så många av oss. Till Maharaj-ji, till Gud.

Vi pratar även om Hanuman Gadh i avsnitt 15 i vår Podcast.