Sri M

Första gången jag fick höra talas om Sri M var när Magnus delade med sig av en video han sett med Sri M några dagar innan. När jag tittade på videon blev jag till en början väldigt skeptisk och men ju mer jag lyssnade och fokuserade på den historia han delade med sig av blev jag allt mer fängslad. En stund senare började jag känna en allt starkare dragning till honom.

Sri M har levt ett fascinerade liv där han fått träffa och tillbringa tid med andliga mästare. Han föddes 6 November 1949 men hans resa började långt innan dess. Han berättar i sin självbiografi hur han i ett tidigare liv var en direkt lärjunge till den store gurun Babaji som levde uppe i bergen i Himalaya. En dag medan Sri M satt och mediterade i en grotta kom en utmärglad man som vandrat långt och länge för att träffa honom, eller Madhu som var hans namn i det tidigare livet. Mannen som besökte honom var muslim och önskade att få lära sig de djupa spirituella kunskaperna från M, men M nekade den muslimske mannen då han inte ville ha några lärjungar. Den muslimske mannen blev förkrossad och såg inte längre någon mening med sitt liv. Om han inte skulle få den djupa spirituella läran som hela hans inre skrek efter kände han att han lika gärna kunde dö, för att på så sätt förenas med Gud. Han kastade sig i en närliggande sjö och drunknade. Madhus mästare Babaji blev väldigt besviken på M och lät honom därför födas som muslim i nästa liv och göra en liknande resa för att förstå den känsla som han skapat för den muslimske mannen.

Sri M föddes i sitt nuvarande liv som Mumtaz Ali Khan till en muslimsk familj i Trivandrum, Kerala. Redan i tidig ålder visade han en stort intresse för religiösa skrifter och när han var 9 år gammal visade sig en man för honom i sin trädgård och denna man skulle visa sig vara hans framtida guru. När han blev äldre började han känna en stark dragning till att åka till bergen i Himalaya för att hitta sanningen. När han var var 19 år gammal lämnade han sitt hem i södra Indien och startade en lång resa, till stor del till fot, som skulle ta honom ända till Himalaya-bergen. Efter en lång och tuff vandring nådde han till slut bergen och hamnade ända uppe vid den heliga platsen Badrinath där han hoppades på att få finna en mästare att följa. Han fann dock ingen och en total hopplöshet fyllde hans inre och han kände inte längre någon lust att leva. Han fick känna samma känsla som den muslimske mannen haft i det tidigare livet. Precis när han var redo att ge upp och kasta sig i floden såg han en eld från en grottan och inifrån grottan ropade en röst efter honom. Där inne satt mannen som hade visat sig för honom i trädgården som barn. Mannen som kom att bli hans guru.

Sri M levde med och lärde från sin guru i 3,5 år tills han till slut blev tillsagd att återvända till samhället igen. Efter sin gurus död fick han veta att han skulle börja lära ut det han fått lära sig och hjälpa människor att finna sitt verkliga Jag. Han har bildat organisationen Satsang Foundation och släppt flertalet böcker. Däribland den stora succén Apprentice to a Himalayan Master: A Yogi’s Autobiography. Just denna bok är utmärkt om man vill veta mer om Sri Ms fantastiska historia och han har även släppt en efterföljare där han fortsätter att delge sin minst sagt spännande och fantastiska historia.

Under Mars 2017 besökte vi Villa Unspunnen i Schweiz för att delta i en retreat med Sri M. Vad vi var med om under detta tillfälle kan ni se i Episode 20 av Maldorma TV.