Neem Karoli Baba

Vanligtvis när vi tänker på heliga människor så tänker vi på dem vi kommit i kontakt med genom religionen. I västvärlden är det framförallt Jesus som har fått mest uppmärksamhet. Men världen över har också heliga människor som Buddha och Muhammed fått många anhängare. De flesta av oss känner till de här personerna men det är långt ifrån alla som tror att de verkligen har existerat och man ser deras historier som falska. Huruvida de existerade eller inte kommer jag inte att argumentera i den här artikeln, utan jag kommer istället titta på en helig människa som existerat i modern tid.

Att det funnits människor i modern tid som visat upp ett gudomligt medvetande är något som väldigt få känner till. En stor anledning till detta tror jag är för att vi har väldigt lite intresse för att faktiskt utforska huruvida det finns sådan helig människa. Vi har blivit alltför upptagen med våra liv för att finna dem. Under min uppväxt förkastade jag allt som hade med religion att göra. Historierna i bibeln eller om Buddha såg jag endast som historier utan någon som helst sanning. Av denna anledning ansåg jag att hela det spirituella konceptet var falskt och därför slutade jag att söka. Det var först när jag hade mitt spirituella uppvaknande 2011 som jag öppnade mig för idén att ett högre medvetandetillstånd var möjligt. Då fick jag själv uppleva ett tillstånd inom mig själv som var bortom någonting jag tidigare varit med om. Mer om denna händelse kan ni läsa om i min bok Kliva in i det okända.

Efter min starka upplevelse gav jag mig ut på jakt att försöka förstå vad jag varit med om. Ett tillstånd där jag kände enighet till hela universumet och en ovillkorlig kärlek till allt och alla. Mitt sökande tog mig tillslut till en man vid namn Neem Karoli Baba eller Maharaj-ji som han oftast kallades. När jag började läsa om honom insåg jag att det funnits personer som visat ett gudomligt tillstånd i modern tid. Faktum var att Maharaj-ji varit i livet fram till 70-talet och det finns människor som lever idag som tillbringat en hel del tid tillsammans med honom. Det finns en hel del böcker som talar om hans storhet och den mest kända är Be Here Now av Ram Dass. I boken förklarar Ram Dass hans tid tillsammans med Maharaj-ji och det är tydligt att han besatt ett medvetandetillstånd långt högre än vanligt. Det första beviset som Ram Dass förklarar i hans bok är när han träffade Maharaj-ji för första gången. Dagen innan Ram Dass träffade honom hade han tittat mot stjärnorna och tänkt på sin mor som hade gått bort en tid innan.

När han dagen efter träffade Maharaj-ji för första gången tittade Maharaj-ji på honom och sa, ”Du stod under stjärnorna igår och tänkte på din mor. Hon dog på grund av problem med mjälten.” Ram Dass tappade hakan och kunde inte tro vad han just varit med om. Han försökte förstå hur Maharaj-ji kunde veta detta men han hade ingen förklaring. Detta var bara en början på en rad makalösa händelser som Maharaj-ji genomförde.

Man vet väldigt lite om hans tid innan han blev ett helgon. Namnet Neem Karoli Baba fick han efter en incident vid den lilla byn Neem Karori. Maharaj-ji hade klivit på ett tåg utan biljett och efter att tåget åkte en bra bit kom konduktören fram till honom och krävde att få se hans biljett. Maharaj-ji hade ingen biljett och de stannade tåget vi Neem Karori där han blev utkastad. Maharaj-ji satte sig under ett träd inte långt därefter och när tåget försökte starta för att köra iväg så kom det ingenstans. De försökte med allt för att försöka starta tåget men ingenting fungerade. Tillslut sade en av passagerarna att det kanske var för att de sparkat av den helige mannen. Konduktören gick fram till Maharaj-ji och bad honom kliva ombord på tåget igen men Maharaj-ji svarade att han endast skulle kliva ombord på tåget om de byggde en tågstation vid den lilla byn. Konduktören accepterade detta och Maharaj-ji klev på tåget. I samma stund som han klev ombord kunde de starta tåget igen. Från denna dag fick han namnet Neem Karoli Baba. De höll också sitt löfte med att bygga en ny tågstation.

Maharaj-ji blev känd i västvärlden genom Ram Dass och detta resulterade i att andra människor började besöka honom. Flera historier om deras möten med Maharaj-ji finns att ta del av genom böcker, filmer och ljudinspelningar. Även kirtansångaren Krishna Das spenderade tid med Maharaj-ji och han har genom sin musik spridit Maharaj-jis budskap världen över. Maharaj-ji hade ett väldigt enkelt men kraftfullt budskap. Han uppmuntrade att vägen till inre frid är att att älska alla, hjälpa alla och komma ihåg gud.

Han lämnade sin kropp 1973 men han fortsätter att beröra människor världen över trots att han varit död i många år. För honom var kroppen endast ett skal och den han verkligen är försvinner aldrig. Jag har själv fått känna Maharaj-jis närvaro vid några tillfällen. Min nästa artikel kommer att handla om första gången jag var på en kirtankoncert med Krishna Das. Där öppnade Maharaj-ji mitt hjärta och jag fick känna detta helgons storhet.